Отпуската свърши. А сега накъде?

Животът

24-08-2014, 10:47

Снимка:

econ.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна се! Масови депресии след отпуска

6 съвета за връщане към нормален режим на работа след ваканция

Първите два дни след дългия летен отпуск са такъв кошмар, че по-добре направо да ги прескочим. Завръщането може да премине без излишно травмиране, ако му зададем предварително няколко настройки, пише Мениджър news.

1. Планирайте

Натрупалата се работа в първите дни след ваканция изглежда като планина, която всеки момент ще ви смаже. Така че, следотпускното натоварване е добре да се планира още преди ваканцията да е започнала или пък в последните й дни. Веднага след завръщането си, освен отложените отговори на имейли и временно замразени проекти, ще ви посрещне и вълна от покани за делови срещи и разговори. Не бързайте да откликвате на всичко веднага – повечето от задачите могат да почакат. Разпределете ги в стегнат график в рамките на седем работни дни по приоритетност.

2. Определете границите, с които можете да се примирите

Има хора, които сами са си началници и сами определят кога да работят и кога да почиват. Има и такива, за които работата остава на първо място дори и по време на почивка. Не е проблем да се отделят по час-два дневно, стига да не пречи. Ако за вас е принципно важно да забравите напълно за работата по време на ваканцията, или пък близките ви недоволстват, че ги пренебрегвате, тогава се изключете напълно от всичко. Но ако случаят не е такъв, пробвайте вендъж на два дни да ставате по-раничко и да отмятате за час и половина неотложните дела. А в следващите 47,5 часа релаксирайте максимално. Тогава шокът след отпуска няма да е толкова разтърсващ.

3. Върнете се ден-два по-рано

Заминавате за седмица или две. Върнете се в съботата преди първия работен ден, а не в последните часове на неделята. Така ще имате възможност спокойно да разопаковате багажа, да свършите някои домашни задачи от първа необходимост, да се наспите, а също и да влезете в час като прегледате електронната си поща на спокойствие в неделния следобед.

4. Не изключвайте веднага автоматичното съобщение за отсъствие

Ако сте пуснали в работен режим автоматичния отговор за вашето ваканционно отсъствие, не бързайте да го отмените в първия работен ден. Естествено, колегите ви ще видят, че сте в офиса, но всички останали изобщо не е задължително да научавта веднага. Още един ден на полусвободен режим ще ви позволи да се ориентирате без стрес в предстоящите задачи. А можете просто да…

5. Сложите големия филтър

Този метод е само за смелите духом. Прегледайте пощата, отделете няколко съобщения, които наистина са важни, и трябва да ги прочетете или да им отговорите и всичко останало изтрийте. Ако наистина в чистката попадне нещо съществено, то подателят със сигурност отново ще ви пише.

6. Измислете нещо приятно след работа

Първият ден след отпуск може да е сериозен удар по психиката. Не се застоявайте до късно и планирайте нещо приятно за вечерта, нещо, което харесвате и обичате да правите. Може и да не е толкова здравословно, но пък е нелош начин да приключите този ден.