Задържаха иманяри край Казанлък

Иззети са множество монети, накити, керамика от античността

Четирима души са задържани в момент на извършване на незаконни археологически разкопки на антична римска вила при проведена полицейска операция на 21 август в землището на казанлъшкото село Ветрен.
На археологическия обект са заловени трима мъже и една жена, жената и двама от мъжете - старозагорци, третият мъж - от Гурково. Всички на възраст между 33 и 38 години.
При проведените процесуално-следствени действия са открити и иззети 4 металдетектора, инструменти, фрагменти от строителна, битова керамика и други културни ценности.
При последвалите претърсвания в жилищата на задържаните в Стара Загора и Гурково са открити още 165 културни ценности - антични монети, накити и предмети от бита.
Операцията е проведена от служители на ГД “Криминална полиция” и ОДМВР - Стара Загора;. В акцията са участвали служители на сектор „Противодействие на престъпления свързани с културни ценности” при ГД „Криминална полиция”, служители на ОДМВР - Стара Загора и районните управления в Стара Загора и Казанлък. Операцията е под наблюдението на Окръжна прокуратура – Стара Загора.
Четиримата първоначално са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.
Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.