Пореден исландски вулкан застрашава въздушния трафик

Бардарбунга е по-голям от причинилия щети за милиарди Еяфятлайокутл

Властите в Исландия обявиха червен код и затвориха за полети въздушното пространство в района заради непосредствена опасност от изригване на вулкан, съобщи bTV.
По-рано днес на острова беше регистрирано силно земетресение, което може да е сигнал за предстояща вулканична активност.
Вулканът Бардарбунга се активизира в понеделник след земетресение от 4.5 по Рихтер, каквото не е отчитано от близо 20 години. Още на следващия ден властите в Рейкявик предупредиха, че има опасност от изригване.
Наложи се незабавна евакуация на всички туристи и планинари, които обикалят района. Както е известно Исландия е населена предимно по крайбрежието. Дори да се стигне до изригване, опасност за жителите и гостите на острова няма, а малцината постоянни обитатели на природните паркове са готови да се евакуират.
„Тук сме, за да разговаряме с местния полицейски началник и екипите на гражданска защита, за да уточним дали хората имат нужда от помощ. Смятам, че сме добре подготвени да действаме в случай на изригване”, коментира Хардалур Йохансен от силите на реда.
Големите опасения са, че може да се стигне до затваряне на авиотрафика, както през април 2010 г. Тогава вулканът със сложното име Еяфятлайокутл избълва толкова пепел, че 20 държави по света затвориха въздушното си пространство за полети в продължение на близо 2 седмици.
Кризата засегна 10 милиона пътници по цял свят. Властите в Исландия не бързат да правят прогнози за това дали сегашната ситуация е сравнима с тази от преди 4 години.
Важно е обаче да се отбележи, че активният в момента вулкан е смятан за най-големия в страната.