Омбудсманът: Казусът КТБ вече трябва да се реши

БНБ е в състояние на пълно бездействие по казуса

"Уви, не вървим на никъде по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ). Българска народна банка (БНБ) отново обяснява, че няма какво да се направи. Това не е вярно. Продължавам да твърдя, че казусът с КТБ вече трябва да има решение". Това каза в „Добро утро, България!” по ТВ7 националният омбудсман Константин Пенчев. Той подчерта, че БНБ е в състояние на пълно бездействие по случая.
Според него има два варианта за тази позиция на БНБ - или пълна некомпетентност или умишлено поведение. Пенчев обясни и вариантите - или БНБ казва тази банка не може да плаща и е задължена да й вземе лиценза, или тя е под особен надзор, но това не означава, че една банка трябва да е заключена шест месеца. "Някои операции трябваше да са разрешени", добави омбусманът.
"БНБ просто не желае да поеме най-елементарна отговорност. БНБ е в състояние на пълно бездействие. Не прави нищо и не мога да си обясня защо", каза още Пенчев.
В петък от централната банка излязоха с писмена позиция по казуса КТБ. В нея се казваше, че до края на август двамата най-големи акционери в банката трябва да дадат конкретни предложения за справяне със ситуацията в банката. От БНБ отхвърлиха критиките, че централната банка не е действала адекватно в ситуацията с поставения под специален надзор трезор.