Класическа музика помага за производството на вино

Използват барокова и класическа музика

Музиката подобрява вкуса на виното, увериха собствениците на имение в РЮА, където в лозята звучат класически изпълнения, предаде Франс прес.
"Много хора са скептични, имайки предвид онова, което правим и защо го правим", заяви Карл ван дер Мерве, който стопанисва имението "ДеМоргензон", съобщава БТА.
От 10 високоговорителя ден и нощ се носи барокова и класическа музика в част от имението, разположено във винопроизводителния район Стеленбош в провинция Западна Капска.
"Използваме единствено барокова и класическа музика, защото е доказано, че свързаните с тях звукови вълни имат положителен ефект върху естествения ритъм на живота", поясни Карл ван дер Мерве.
Имението е с площ 55 хектара. Отглеждането на лозята обаче е по-бавно на територията на експериментален блок с площ 4 хектара, който е директно "окъпан" с музика. "Ширата, произведена от грозде от този блок, е различна от онази, която се произвежда от грозде от други части на имението - отбеляза Ван дер Мерве. - Ширата от грозде, отгледано под
звуците на Бах и Моцарт, е с по-подчертан вкус, а количеството алкохол в нея е по-малко."
Досега това "музикално" вино бе смесвано с останалата продукция, но от имението предвиждат да пуснат на пазара специална реколта.
Докато се чака това да стане, виното отлежава в "озвучени" изби, в които се чува музика от Албинони, Бах, Купрен, Хендел, Хайдн, Люли, Моцарт, Рамо.
"Виното съдържа много бактерии, а самият процес на ферментация се извършва с помощта на живи организми", разкри Ван дер Мерве.