Италианска магия в Японска градина на ONE DANCE WEEK

Мисия Пловдив

25-08-2014, 11:23

Снимка:

ONE DANCE WEEK

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кино програмата на ONE DANCE WEEK стартира от днес

Танцовият спектакъл "Японска градина" на италианската компания TPO ще бъде едно от топсъбитията на започващия на 28 август ONE DANCE WEEK. Два спектакъла са предвидили организаторите - от 14:00 и от 16:00 ч. в  Дома на културата “Борис Христов”.
Спектакълът е визуална приказка с танц, вдъхновена от красотата на японските градини, които пресъздават в миниатюрен вариант някои от най-красивите кътчета по света. Разказва легендата за Широ  - любопитно и смело момче, което  решава да види какво има отвъд родното му планинско селце, тръгва на дълго пътешествие и става първият японец, достигнал океана. Приказката неусетно прелива в танц, на фона на постоянно променящи се пейзажи с поразителни форми и красота. Когато се завръща у дома, Широ е толкова впечатлен от видяното, че не успява да го опише с думи. Хрумва му да го пресъздаде в приказна градина. Неговите разкази се проектират върху вълшебен килим, оборудван със специални сензори. Тогава на сцената се поканени малките зрители, които стават съавтори на тази танцова приказка и с всяко свое движение режисират визуалния и звуков разказ.   
ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс, който тази година ще се проведе в Пловдив от 28 август до 6 септември. Той стартира през 2008 г. и ежегодно представя спектакли от Европа, Азия и Америка, които представят  различни тенденции и течения в  съвременния танц.
Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DESIGN WEEK.
ONE DANCE WEEK e част от събитията в подкрепа на кандидатурата на град Пловдив за Европейска столица на културата 2019.