Ларгото става най-голямата атракция на София

До 15 септември обектът ще бъде подготвен за зимата

До началото на учебната година Ларгото ще бъде подготвено да посрещне есенно-зимния сезон. Това увериха служебният министър на културата Мартин Иванов и кметът на София Йорданка Фандъкова на съвместна пресконференция. Двамата са се договорили и са поели ясни ангажименти какво ще правят двете институции в следващите 20 дни. Целта е била Ларгото да посрещне есенно-зимния сезон по начин, който да не поставя богатствата на София в риск.
Фандъкова призна, че очаква този проект да се превърне в най-голямата атракция в града и благодари на служебния министър, че още от първия ден е поел ангажимент и е показал, че "не се бои от предизвикателства". Време няма, настоя Фандъкова и добави, че е много важно до 15 септември обектът да бъде подготвен за зимата.

Специалисти от Музея за история на София ще извършват временна консервация, а Министерство на културата със свои експерти ще извършват отводняване, като ще бъдат поръчани специални отводнителни помпи. До тяхното пристигане Столичната община ще отводнява със своя техника, а "Зелени системи" ще почистят тревите в Ларгото, обясни Фандъкова.

"Поемаме на ръчно управление обекта. Ларгото се намира в центъра и в него е заложено запазването на изключително ценни свидетелства за българската и европейската история”, каза Мартин Иванов. По думите му, не трябва да се допуска след години децата ни да ни попитат какво направихме и защо позволихме това, което времето е запазило 20 века, да бъде унищожено за 2 или 3 години.

Министерство на културата поема ангажимент и с помощта на вицепремиера Христосков по програми за временна заетост ще бъдат осигурени работници, които ще подменят арматурните найлони на Ларгото, ще укрепят обектите с чували с пясък, ще се премахне тревата и т.н., а до пристигането на помпите общината ще отводнява, обясни министърът. Всяка сутрин служител на министерството ще посещава обекта, а в най-скоро време Иванов и Фандъкова ще направят и изненадваща проверка, за да се убедят лично в спазването на сроковете.