Министерство на културата създава експертна комисия за Ларгото в София

Може би разговор пред медиите ще даде възможност и гражданите на София да се успокоят

Министерство на културата и Столична община си партнират много добре и дори без открити писма вече бяхме водили разговор със заместник-кмета д-р Петър Чобанов. Може би разговор пред медиите ще даде възможност и гражданите на София да се успокоят, че не си прехвърляме топката, а ще се опитаме да намерим решение. Това каза пред журналисти служебният министър на културата Мартин Иванов.

Иванов обясни, че решението е на първо място експертите – инженери, архитекти, археолози да седнат и в един много кратък срок до края на следващата седмица да се съберат и да препоръчат какво да се направи. На първо място трябва да се отводни теренът, най-лесно да се изпомпа водата, но целта е да не се даде възможност това да се случи отново.

„Почти сме готови с екипа на комисията. Аз имах възможност днес да се поразровя из интернет и видях, че и миналата година горе-долу по същото време моят предшественик е бил тук в лицето на заместник-министъра Велислава Кръстева и са се водили подобни разговори, подобни интервюта са се правили”, добави Иванов.

Той обясни, че разговорът е много голям и попита дали българите са склонни да отделят дори по 13 лева за всеки един от множеството наши културни обекти на по 13 века, които всъщност са основата на нашето национално самочувствие. Служебният министър на културата добави, че за съжаление, това ще бъде може би, третата зима, през която тези обекти и тези зидове ще бъдат под открито небе частично, защото за някои има изградени навеси на отделни части от тях. Той обясни, че на първо място като гражданин и историк се чувства изключително неприятно за начина на съхранение на това ценно свидетелство за нашето културно наследство.

„Макар и на една седмица, нямам нищо против да поема вината за всичко случило се и не случило се през предните години. Искрено се надявам, че в съвсем скоро време ще имаме едно трайно, сравнително трайно решение за предотвратяване на подобни наводнения и евентуалното спасително консервиране за зимния сезон”, каза още Мартин Иванов.