Петро Порошенко разпуска прламента на Украйна

80% от гражданите подкрепят необходимостта от предсрочни избори

Украинският президент Петро Порошенко взе решение за предсрочно прекратяване на правомощията на Върховната Рада на Украйна  и провеждане на предсрочни избори на 26 октомври. Това се казва в официално обръщение към гражданите, публикувано на сайта на президента.

Порошенко припомня, че на 24 юли се разпадна проправителствената коалиция във Върховната рада. В продължение на един месец, както е по закон, не се е сформирала нова, отбелязва той и посочва, че в такъв случай конституцията дава право на президента да разпусне парламента.

Той заявява, че това е единственото правилно и отговорно решение, взето и след допитване до общественото мнение. По негови думи при сондажите 80% от гражданите подкрепят необходимостта от предсрочни избори.

Президентът каза още, че сегашният състав на Върховната Рада не съответства на политическите настроения на украинското общество. Според него предвидените предсрочни избори са част то мирния план, ключов момент в който е "политически диалог с Донбас".

Порошенко поясни, че депутатите, които ще бъдат избрани от Донбас, ще получат мандат на доверие и право да представляват региона в контактите му с централната власт.