Бензинът и дизелът поевтиняват с до 10%

В някои градове по-ниските цени вече са факт

Според експерти цените на бензина и дизела може да паднат с до 10% до месец, съобщи Нова ТВ. Причината е спадът на цените на петрола на световните пазари - по-ниски нива не са отчитани през последните 14 месеца. Още през есента експертите очакват в бензиностанциите да зареждаме с до 10% по-евтино,  което означава средно до 25-26 стотинки на литър.

„Тъй като петролът е един от основните ценообразуващи елементи в цената на течните горива, заедно с данъците и всички държавни вземания, то рано или късно ще се отрази на цената на горивата”, категоричен е Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. Нерешените конфликти в Украйна, Ирак и Ивицата Газа не биха попречили на поевтиняването тъй като доставките на горива към големите купувачи като САЩ, Канада и Китай значително са намалели и търсенето е по-малко.

„При спада тази разлика не може да бъде постигната, защото държавните вземания в цената е над 50% - акциз, ДДС, задължителни запаси на фирмите”, коментира Делчев.
В някои градове като Стара Загора например поевтиняването вече е факт – дизелът там струва 2,30 лв. за литър.

Ниските цени изненадаха и други шофьори. Собствениците обясняват рязката разлика с конкуренцията и ценовата политика на всяка фирма. „Всяка фирма определя цените за всяка бензиностанция по различен начин. Преди години говореха за картел при еднакви цени. Сега, когато цените са различни, започват да питат защо са различни”, каза представителят на Българската петролна и газова асоциация. За да не излезе евтиното скъпо, експертите съветват да внимаваме от къде пълним резервоара преди да тръгнем отново на път.

Допълнително, макар и минимално поевтиняване на горивата, се очаква и в края на лятото, когато приключва активното пътуване. Дали обаче ще зареждаме по-евтино гориво – ще разберем до седмици.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен