Далавера на годината!Областният на Бургас национализира 42 декара в Слънчев бряг

Олигархични интереси към терена на Министерски съвет

Земята под и около почивната станция на Министерски съвет в к.к. Слънчев бряг тайно и в нарушение на всякакви законни процедури е деактувана като държавна собственост. Актът е издаден от областния управител на Бургас Павел Маринов. Той е бил нелегално вписан от Агенцията по вписвания на 18.07.2014 г.
Земята, която Маринов самоволно е деактувал се намира на първа линия в южната част на Слънчев бряг. На практика тя представлява голям парк в непосредствена близост с уникалните дюни и е последния зелен голям незастороен терен до плажа в целия конгломерат на Несебърския залив. Специалисти по недвижимости оценяват стойността на терена от 42 дка с космически суми от близо 20 млн. евро. Поземлените имоти са: 51500.505.240 и 51500.505.232 на обща площ 42.419 м2., написа сайтът Биволъ.
До сега земята е включена в активите на държавното дружество Слънчев Бряг АД, което го защитаваше от приватизация "на тъмно". Акционерното дружество е в съотношение 75:25 държавен /чрез МИЕТ/ и частен капитал. След актуването му като държавна собственост обаче теренът може да бъде експресно приватизиран по схемата "Дюнигейт" или "Южен Поток". Всъщност няма никаква основателна причина прилежащите терени да бъдат ударно, и национализирани, и противозаконно отнети от активите на "Слънчев бряг" АД.
Павел Маринов се прочу скандално, след като Биволъ разкри, че е подписвал фалшиви декларации за конфликт на интереси в качеството си на депутат и държавен служител. Маринов е прикрил собственост и участие в офшорни фирми, където е бил съдружник с високопоставени руски функционери. Най-видният сред тях е шефът на руската космическа военна програма – Сергей Боев. За съставянето на документите с невярно съдържание Маринов е последствен от бургаската прокуратура. Отделно само фактът, че той е в преки връзки с високопоставени служители на Министерството на отбраната на Русия, го прави несъвместим с поста областен управител на държава, член на НАТО. Срещу Павел Маринов и неговите действия като областен управител на Бургас има няколко подадени сигнала за корупция и обслужване на корпоративни интереси още веднага след встъпването му в длъжност. По тях също работи прокуратурата. Отделно Маринов е даден под съд за свои заповеди и има съдебни санкции за тяхната противозаконност.
Вицепремиерът на служебното правителство и министър на МРР Екатерина Захариева остана шокирана, след като получи запитване от Биволъ, дали е известена за далаверата с терена около станцията на МС в Слънчев бряг. Захариева обеща спешно да провери случая, но заяви, че дори да е издаден акт от Павел Маринов, това няма как да промени собствеността на земята. До момента нямаме информация дали вицепремиер Захариева е разпоредила проверка и какъв е резултатът от нея.
Такава проверка обаче е поискана от Бургаската прокуратура. По сигнал за закононарушение от изп. директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров е издадено становище от Окръжния прокурор в Бургас Андрей Червеняков. На 22.08.2014 г. Червеняков прави официално предложение на Министерски съвет, Главен инспекторат. В него прокуратурата настоява да се извърши проверка на действията на областния управител на Бургас. Отделно Червеняков уведомява Министерски съвет, че вече е разпоредена съответната проверка срещу Маринов от Бургаска окръжна прокуратура.
КОЙ има апетит към "златния" терен в Слънчев бряг?
Мераците към най-ценните площи в курорта, в съседство с брега, върху които е изграден парк, не са от вчера. Още през 2012 г. (писмо изх. N° 02.13-71 05.07.2012) тогавашният премие Бойко Борисов предлага да се извади терена от капитала на Слънчев Бряг АД. Борисов е поискал земята да бъде предоставена" на Министерския съвет по Закона за държавната собственост.
"Слънчев Бряг" АД обаче не се съгласява на този ход. Натискът на правителството не спира. Щафетата за "прилапване" на апетитната площ е поета от БСП-ДПС. Тази приемственост показва, че задкулисните интереси са еднакво силни и влиятелни, и при ГЕРБ, и при новата Тройна коалиция начело със Станишев. През април 2014 премиерът Орешарски създава междуведомствена работна група (Заповед N° Р-87 от 24 април 2014), която да проучи въпроса със собствеността на имотите. Тя стига до заключение, че не са налице предпоставките по чл. 14 от ЗМДТ, за да може областния управител да актува имота като държавен.
Работната група решава на 09.06.2014 г. МИЕ да постави на обсъждане от Общо събрание на акционерите на "Слънчев бряг" АД въпроса за намаляване на капитала чрез изваждане на терените и разглеждане на варианти за компенсация.
Въпреки, че към момента няма такова решение на ОС, областният Павел Маринов актува земята като държавна "на своя глава" в последните си дни, без да има документално и правно основание за това. Въпросът е по какъв начин е бил мотивиран да извърши подобно безобразие? Управата на "Слънчев Бряг" АД разбира съвсем неофициално и случайно, че дружеството е лишено от една значителна част от собствеността си и то по криминален начин. Директорът Димитров е сезирал всички възможни институции: Агенцията по вписванията, Кадастъра, кмета на Несебър, министър Щонов  и дори Прокуратурата, за да се противопостави на национализацията, осъществена с превишаване на служебни права от държавния представител в Бургас.
Типично по комунистически
Тъй като "Слънчев Бряг" АД е публично дружество, по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа, то всички действия с неговите активи трябва да спазват реда на този закон и на Търговския закон - аргументира се управата в жалбата до Окръжна прокуратура - Бургас. Актуването на терените като държавни от Павел Маринов нарушава няколко закона и е нанесло имотни вреди на Слънчев бряг АД - подчертава се още в жалбата до прокуратурата.
Безапелационно са нарушени правата върху собствеността на миноритарните частни акционери, които са съдружници в акционерното дружество. "Слънчев бряг" АД бе особено стръвно атакувано от червените активисти, които веднага след идването на Орешарски на власт се опитаха да сменят ръководството на дружеството с партийни кадри. Заради незаконносъобразни действия обаче съдът спря трайно вписването на "калинките" на БСП и ДПС в борда на директорите.
Собственици от курорта се оплакаха, че са били притискани да плащат рушвети на новите директори, независимо, че те никога не бяха признати и не бяха официално вписани от съда.
Вероятно невъзможността, чрез политически десант в ръководството, да се сложи ръка върху недвижими активи на "Слънчев бряг" АД, какъвто е ценният терен на МС, е накарала областният на БСП да действа "ва банк" и да използва рисково служебното си положение, за да подготви златният терен за приватизация.
Твърде показателно за това как се експлоатира държавна власт от областния управител на Бургас е фактът, че той ползваше безвъзмездно за служебен автомобил, кола от автопарка на "Слънчев бряг" АД. Супер-модел "Фолксваген Фаетон", натъпкан с всички екстри возеше губернатора ежедневно. Преди дни изп. директор на "Слънчев бряг" Златко Димитров е поискал колата обратно, заради ревизия на активите и в момента луксозният автомобил отново си е на мястото, а не на разположение на всевластния държавен служител.
Съдбата на актуваните като държавни 42 декара в най-скъпата част на курорта е неясна. Не е ясно и защо земята, която е повече от 15 г. в активите на дружеството, менажиращо цялата инфраструктура в курорта, изведнъж трябва да бъде иззета от държавата. Официално афишираните намерения са тя да бъде присъединена към станцията на Министерски съвет. Кой обаче има интерес от тази скандална национализация в период на междувластие и при грубо нарушение на закона? Това ли е най-важният въпрос, който трябва да решава държавата в период на банкова криза и преди избори? Всъщност, историята сочи, че именно в смутни времена се извършват най-успешните задкулисни маневри за приватизация на държавни активи на занижени цени, които се придобиват от близки до властта олигарси или техни подставени лица.
Засега всички институции мълчат за случая. Факт е, че кабинетът Близнашки направи вече две смени на областни управители, но видният активист на БСП в Бургас Павел Маринов остава недосегаем, въпреки доказаните компрометиращи го обстоятелства. Едно многозначително обстоятелство за порочната приемственост и тежка корупционна зависимост във висшите етажи на властта.