3600 животни са умрели от "Син език" в страната

Министерството на земеделието е в много лошо финансово състояние, коментира в Стара Загора министър Васил Грудев

Ситуацията с разпространението на болестта „Син език” е изключително драматична, заради ненавременно взетите мерки за ограничаването на огнищата, коментира днес в Стара Загора земеделският министър от служебното правителство Васил Грудев. Правим всичко възможно, за да ограничим болестта, но мерките са закъснели, затова тя вече е обхванала 22 области на страната. Умрелите до момента от "Син език" овце са 3600.
Водим преговори с Европейската комисия да бъдат отпуснати средства за ваксинация, но това може да стане не по-рано от края на зимата, съобщи още служебният министър на земеделието.

Пред журналисти министър Грудев обясни, че мярка " "Млад фермер" ще бъде отворена, когато бъде одобрена Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. От общо 2600 подадени
заявления по мярката през декември миналата година са отхвърлени 2100. Причината е липсата на финансов ресурс. Министърът уточни, че финансовите показатели на Министерство на земеделието и храните са изключително лоши и в момента се търсят решения с
финансовия министър.
Васил Грудев взе участие в откриването на Петото международно специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО. В него участват 211 фирми, разположени на площ от 32 хиляди и 600 кв.м. на летището в Стара Загора.