Нотариус с отнети права изповядва сделки

Спипаха го и му повдигнаха обвинение

Разследването по случая започнало след постъпил сигнал за договори за покупко-продажба на МПС. Според информацията, документите били с нотариална заверка от нотариус с район на действие Софийски районен съд, който към момента на тази нотариалната заверка е с отнети права.

Служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР – София предприели задълбочена проверка по случая. След справка в Нотариалната камара те установили, че посоченият в сигнала нотариус от 2011г. е с отнети права във връзка с влязла в сила присъда съставяне на  официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства.

На страните по представените договори били снети писмени обяснения. Те заявили, че „нотариусът“ обикновено получавал за „услугата“ по прехвърлянето двойна такса в размер на 180-200 лева. Причината за това била, че договорите се изготвяли в извънработно време или клиентите не притежавали част от необходимите реквизити за сделката – напр. документ за платени данъци.

От проведените оперативно- издирвателни действия била установена самоличността на мъжа, изготвял фалшивите документи - С.Н. /45г./, осъждан, в изпитателен срок на условна присъда.

На 21 август, при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, С.Н. е задържан непосредствено след изготвен от него договор за покупко - продажба на автомобил БМВ. При последвалото претърсване в управлявания от него автомобил и в жилище в Етрополе са иззети печат на нотариус, с район на действие СРС; множество договори - оригинали, копия и празни такива; регистрационни номера на МПС- български и чужди; регистрационни талони за МПС; лаптоп и флаш памет.

На задържания е повдигнато обвинение за това, че в условията на продължавано престъпление, за периода 21.02.2014- 24.03.2014г. с цел да получи имотна облага, е въвел в заблуждение множество лица, като е използвал неистински договори за покупко-продажба на МПС, на които е придаден вид, че са нотариално заверени с печат и подпис на нотариус с район на действие СРС. След доклад на материалите в Районна прокуратура-Етрополе му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Продължава работата по установяване на други съпричастни лица и документиране на цялостната престъпна дейност на задържания мъж.