Пращат бездомник, живеещ в землянка, в психиатрия

Смята се, че е роден в Димитровград и през септември ще навърши 27 г.

Бездомникът Христо, който се подвизава в двора на МБАЛ - Хасково, и спи в изкопани от него землянки, вероятно ще бъде принудително настанен в Центъра за психично здраве в кв. Болярово. Преди това трябва да му се издаде нова лична карта. Това заяви за "Хасковска Марица" директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане в Хасково Стефан Манахилов, съобщи 24 часа.
Манахилов допълни, че данните за Христо са оскъдни. Смята се, че е роден в Димитровград и през септември ще навърши 27 г. Майка му живее в село Въгларово.
"Кметът на селото Диян Димов се е ангажирал да помогне за издаването на документи на Христо, като го регистрира по постоянен адрес в дома на майка му”, поясни Манахилов.
Той добави, че кметът на селото е може би единственият, който успява да контактува със странника. Христо често ходел в селото при майка си и дори работил от време на време в краварниците. „Когато види нас, социалните, започва да бяга и да се крие, не говори, а само издава някакви звуци. Няма други оплаквания от него освен че копае из двора на болницата”, добави Манахилов.
По думите му Христо трябва да се лекува. След това трябва да бъде настанен в подходящо медицинско или социално заведение.
Вече има издадена заповед за настаняването на другия хасковски бездомник Кирчо Кирков. Той ще премине през необходимите изследвания и след това ще бъде транспортиран до тополовградското село Радовец.
Бездомникът ще бъде преместен в център за настаняване от семеен тип, защото има само лека умствена изостаналост.
Такива центрове са разкрити в Карнобат и Гоце Делчев. От 1 септември ще заработи и в Пловдив.