Бракониери пълнят туби с лечебна кал

Злосторниците се появили това лято

Бракониери пълнят туби с лечебна кал от Тузлата край Балчик. Злосторниците се появили това лято и опасенията на специалистите са, че не след дълго лечебната кал може и да изчезне напълно, съобщи bTV.
Край Балчишката Тузла има две езера, но калта само в едното е изследвана и е доказано, че има лечебни свойства. То е оградено, има оформен мъжки и женски сектор с малки плажове. След като се намажат с лечебната смес и изсъхнат, хората задължително се къпят отново в езерото и запасите от кал не се губят.
Това лято обаче се появили хора, които изнасят калта, минавайки по стръмни пътеки. „Двама младежи от ромски произход изнасяха кал с баки. През урвата надолу слизат, вадят си кал от езерото и си излизат безпрепятствено. Според мен я носят в СПА центрове”, заподозря служителят на Тузлата Георги Манчев. От здравното заведение предполагат, че има и такива, които продават калта.
Не така мислят обаче хората, които идват с различни съдове, за да си отнесат у дома от природния лек. „Аз не правя бизнес с тая кал, а и не виждам проблем. Не всеки може да си позволи 6 лева за това удоволствие, което е от природата”, коментира турист на име Пламен.
Лекарите предупреждават, че безразборното калолечение може да има и обратен ефект. За набезите пък вече е сигнализирана полицията и здравната инспекция.