Зоопаркът в София отваря врати за посетители

Проверката, разпоредена от столичния кмет продължава

След излизане на резултатите от лабораторните проби направени от Българската агенция по безопасност на храните и Столичната регионална здравна инспекция и направените заключения, че няма опасност от разпространяване на заразни и паразитни болести Столичният Зоопарк днес ще отвори врати за посетители. Това съобщиха от пресцентъра Столична община.

Лабораторните изследвания на храната на животните, направени от Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарномедицински институт към БАБХ показаха наличието на пестициди в част от закупената за животните храна – трици.

Във връзка с установения пропуск в контрола на качеството на храната кметът на София Йорданка Фандъкова поиска строги санкции за отговорните лица за храненето в  зоопарка. Случаят е подаден и на СДВР. Замърсените храни са спрени от употреба, доставени са нови и преживните животни са под постоянно ветеринарномедицинско наблюдение. Цялостната проверка разпоредена от кмета на София в Столичния Зоопарк продължава.

Припомняме, че зоопаркът зауби няколко от обитателите си. Преди дни умряха як, камила, три гаура, а след това и един малък козирог.