Цветя мутанти напълниха пазарите

Растенията виреят по-добре от обикновените, не дават семена

ГМО семена за цветя напълниха пазарите. Красивите растения виреят в почти всякакви условия, устойчиви са на вредители и се развиват много бързо, но не издържат повече от година. След като прецъфтят не дават и семена, недоволстват възрастни жени, които си разменят цветя с приятелки. Въпреки че генномодифицираните растения са основно хранителни култури, цветята също са попаднали на мушката на учените, тъй като обикновено не са много издръжливи, а постоянно се търсят на пазара, пише "Всеки ден".

 Уловката при декоративните ГМО-та е, че не дават семена и ако ги искаме в саксиите или градините си, трябва ежегодно да купуваме нови пакетчета. На етикетите обаче това не е отбелязано, а и самите продавачи често не са наясно, знаят само, че са внос от чужбина и цветята се гледат лесно. Тъй като не става въпрос за хранителни продукти, контролът също не е много висок.

 Пчеларите са най недоволни от ситуацията. Те смятат, че ако пчелите се хранят с нектара на ГМО цветята, качеството на меда ще се влоши. „Може да е само няколко процента остатъци от ГМО прашец, но има разлика с изцяло органичния мед", смятат експертите.