Пешеходните пътеки струват на София над 1,5 млн. лв.

Маркираните места за преминаване на пешеходци в столицата се 753

След зачестилите инциденти с хора, които пресичат на пешеходни пътеки, екипи на Нова ТВ провериха - колко харчат общините за пешеходни пътеки, колко трайни са маркировките и въобще какво е състоянието им. Една от тези зебри е в Казичене, където наскоро загина възрастен мъж, а тази сутрин хора от квартала отново протестираха.

След трагедията там от общината подновиха маркировката на пътеката. За хората от квартала обаче това съвсем не е достатъчно. За пореден път те излязоха на мирен протест именно на пешеходната пътека, която ги свърза с училището и близкия магазин. Хората искат тук да има подлез, а не зебра, или поне пешеходен светофар. Такива планове в общината обаче засега няма.

753 – толкова са пешеходните пътеки в столицата. Общината е заделила за поддържането им над 1,5 млн. лв. И специалистите потвърждават, че зебрите често се изтриват твърде бързо, но за това трябвало да следят гражданите.
За безопасността на пешеходците на ключови кръстовища в София ще се появят още три пешеходни светофара - на кръстовището на Константин Величков и парк „Свети Петър и Павел” със заявка от пешеходците, на бул. „Габрово” и „Пловдив” и при „генерал Николаев” при Подуяне. Това трябва да се случи до края на годината.
 „Всяка година Община Варна заделя около 300 000 лева за хоризонтална маркировка в това число и за пешеходните пътеки. Зебрите във Варна обаче повече няма да се боядисват с червена боя, защото според експерти тя е хлъзгава и опасна за пешеходците.“

Преди 15 септември приоритет са районите около учебните заведения. Иначе маркировката на пешеходните пътеки се освежава два пъти годишно - през пролетта и есента и според експертите това е достатъчно.

Общо 24 са повдигнатите пътеки в морската ни столица. Инциденти обаче не липсват.

В Русе използват иновационни техники за запазване живота на пешеходците и облекчаване на автомобилния трафик в града. Повдигнато кръстовище бе направено след поредния трагичен инцидент, в който загина жена. Четири повдигнати пешеходни пътеки вече са факт. Една такава излиза на местната хазна около 3 000 лв.
И в Русе приоритетно ще бъдат подновявани пешеходните пътеки пред училища и детски градини.