Масова профилактика в големите ферми

Които не са толкова застрашени от "син език"

В момента се правят масови мероприятия по държавната профилактична програма най-вече в големите ферми. Това каза д-р Вяра Гришина, председател на Българския ветеринарен съюз в Пловдив. По думите на д-р Гришина, големите ферми не са толкова застрашени от болестта „син език”, защото имат сериозни правила за безопасност, пише Фокус. Там животните се отглеждат оборно, те не излизат на паша. Най-рискови сега са животните, които излизат на паша от малките ферми, с по 20-30 до 50 овце. Това са най-уязвимите животни, а с тази профилактична програма те пак ще останат на опашката, добави д-р Гришина.

Според нея, профилактиката, която в момента се прави от държавните лекари, няма нищо общо със „синия език”. „Синия език” може да бъде спрян с поголовна ваксинация, с мерки, които са еднакви за цялата страна. Това е нещо, за което ветеринарите тръбят от много време - да има протокол за действие, с отговорности и задължения. Това, което се случва в момента е инцидентно, прави се кампанийно, с цел да се потуши недоволството на някои фермери, които „викат по-силно”, или да се направи PR-акция. Това в никакъв случай не е последователен и научно обоснован подход.
Действа се стихийно, каза д-р Гришина. До практикуващите ветеринарните лекари, тези, които са на терен, не достига никаква информация, добави тя.