Кафето ни прави по-лесни за манипулиране

Под влияние на кофеина сме по-склонни да се влияем от чуждо мнение

Австралийски учени от университета на Куинсланд са установили, че хора консумиращи по-големи дози кафе са по-лесни за манипулиране и са по-склонни да се влияят от чуждото мнение, съобщава rian.ru.

За да докажат хипотезата, учените интервюирани около 140 души. По време на експерименталното проучване, доброволците трябвало да изразят своето мнение относно абортите.

След попълване на въпросниците, участниците били разделени на две групи. На доброволците в първата група били дадени по няколко чаши кафе. На всеки един от участниците в експеримента били представени контрааргументи на защитаваната от него позиция и малко по-късно отново били задавани въпроси за мнението им относно абортите.

Оказало се, че хората, които не пият кафе, не променили гледната си точка и твърдо отстоявали позицията си. За разлика от тях, голям процент от любителите на кофеиновата напитка променили мнението си и отговорите, които дали при второто интервю се различавали от първоначалната им позиция.

Авторите на изследването са стигнали до заключението, че под влиянието на кофеина хората стават по-лесни за манипулиране и са по-склонни да се влияят от чуждото мнение.

Предстоят допълнителни изследвания, които да определят начина, по който кафето влияе върху склонността ни да променим мнението си.

puls.bg