Вкарват здрави хора в психодиспансер

Роднините им пестят пари за сметка на държавата

Вкарват здрави хора в психодиспансерите. Хора уреждат по-възрастните си близки да изкарват по няколко месеца в психиатрично заведение на облекчен режим, за да спестят от разходите, които имат по тях. Понякога дори самите баби и дядовци нямали нищо против да ги затворят в лудница през зимата, само и само да са на топло и да имат храна, пише "Всеки ден". Тъй като на теория здрав човек не би трябвало да може да отседне в психодиспансер, схемите за уреждане били следните: фалшиви медицински експертизи или подкуп на някои от лекарите.

 Въпреки че и за двете се плаща, това пак излизало по-евтино от това да топлиш и храниш още едно гърло, твърдели децата на фиктивно лудите. Обикновено напливът към заведенията за психично болни започвал есента, а пролетта има осезаем отлив на пациенти, които внезапно оздравяват и се чувстват много по-добре благодарение на добре проведеното "лечение".

 Въпреки че много хора не виждат нищо лошо в това, че са намерили начин да източват държавни средства, има и такива, които се ужасяват от неморалната практика. „И на нас не ни е лесно, но не мога да си представя да пъхна родителите си в лудница, за да спестя пари", възмущава се жена на средна възраст. Същото мнение споделят и повечето пенсионери, които не биха се отделили от дома си, дори да мръзнат цяла зима в него и да карат само на сух хляб.