Семейство откри мамут в двора си

Праисторическият скелет е на 60 000 години

Семейство от американския щат Тексас се натъкна на необикновена находка в имота си – изключително добре запазен скелет на мамут на възраст 60 хил. години

Почти пълният набор от фосили е открит от Марти Макюън и неговият внук, докато двамата копаят в кариера за пясък и чакъл, собственост на тяхното семейство. След като мъжете откриват с багера си 1,8-метрова бивна, те се свързват с палеонтолози, които пристигат и изравят целия скелет на древното животно.
Експерти считат, че съществото, чиито останки са открити от тексаското семейство, е сравнително малко по размери, а ръстът му (около 2,7 метра) показва, че е женски екземпляр.

Палеонтологът Том Венс смята, че мамутът е умрял след падане на лявата си страна. „Много съм щастлив от това изключително откритие, което е много необичайно за северните райони на щата“, споделя той пред медиите.

„Радваме се, че в нашата кариера бяха открити толкова добре запазени останки на мамут, заявява пред журналисти и Марти Макюън. Надявам се, че фосилите на праисторическото животно ще останат в Северен Тексас, за да бъдат видени от всички жители“.

Впоследствие скелетът е подарен от семейство Макюън на музея за природа и наука „Перо“, където ще бъде изложен за посетители след щателно каталогизиране.