Кристалина Георгиева с ключова роля в Европейската комисия

Вече има яснота какво ще представляват отговорностите й

Кристалина Георгиева не съжалява, че не е получила поста на върховен представител за външната политика, и не се съмнява, че ще играе значителна роля в следващата Европейска комисия, предаде БНР.

Тя съобщи в Брюксел, че има яснота какво ще представляват отговорностите й, но не може да съобщи подробности преди Жан-Клод Юнкер да е разпределил всички ресори на комисарите, което се очаква да стане до седмица.

"Георгиева ще получи вицепрезидентско място в Европейската комисия, но трябва да се изчака комисията да бъде сформирана", коментира днес във Варна председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По негово мнение Георгиева е най-добър специалист в ресор екология, но и като наблюдаващ вицепрезидент в ресор транспорт, енергетика, екология, би била подходящ избор заради опита и образованието си.

Георгиева сподели, че вижда участието си в борбата за шеф на европейската дипломация като шанс за ролята, която ще играе и тя самата, и страната ни в следващата ЕК. "Това, че България участва, вдигна позицията на страната ни в разпределението на ресори и отговорности в новата комисия. Аз мога да кажа на нашите сънародници, че със сигурност българският комисар ще има значителна роля в следващите 5 години", заяви тя.

"Аз съм била директор по околната среда в Световната банка. Разбира се, че съм се занимавала с бюджети. Имам достатъчно опит в областта на енергетиката. Бях директор по инфраструктура и енергетика", напомни тя.

Българският еврокомисар нито потвърди, нито отхвърли слуховете, че вероятно ще е един от зам.-председателите в следващата Европейска комисия, изрази оптимизъм за бъдещата си работа с Юнкер и отрече, да изпитва разочарование от това, че не е избрана за върховен представител за външната политика, и благодари на всички в България, които са я подкрепили.

"Начинът, по който аз мога да изразя благодарност към нашите хора за подкрепата е, да си сложа сърцето в работата и да направя всичко, което е по силите ми за доброто представяне на страната ни. За това, да ни уважават в Брюксел, да имаме силна позиция като страна", допълни още тя.