Трябва ли да изключваме мобилната си джаджа през нощта

Ще се отрази ли това на животът на батерията

 Потребителите, които са неопитни в работата с персонални компютри със сигурност изпитват затруднение и при боравенето с мобилни устройства. Причината е, че смартфоните и таблите са на практика портативни компютърни устройства, пише digital.bg.

 Онези хора, които  имат солиден опит в боравенето с компютърни системи с лекота намират правилните начини за работа и съхранение на мобилни джаджи, но за по-неопитните потребители един смартфон или таблет си е истинско предизвикателство.

 В  миналото имаше много дискусии свързани с това дали да изключваме домашния компютър през нощта и ако това се налага защо трябва да го правим. Нормално е сега в ерата на мобилните устройства да си зададем същия въпрос.

  Трябва ли да изключваме мобилната си джаджа през нощта? Можем ли да държим смартфона и таблета включени през цялото време? Ще се отрази ли това на животът на батерията? От ZDNet ще ни дадат отговор на този въпрос.

  Оказва се, че по този въпрос има толкова теории, колкото са и собствениците на устройства. Някои хора са убедени, че изключването на техните джаджи в края на деня предотвратява износването на батерията. Други пък твърдят, че е по-добре да не изключваме смартфона или таблета в края на деня, освен ако не ни се налага по някакви причини. Ето обаче какво е важно да се знае в този случай.

 

 Най-големите опасения са, че постоянното зареждане на джаджата ще донесе по-големи сметки за ток. Това обаче не е оправдано и няма основания за подобно твърдение. В миналото имаше хора, които налагаха „режим“ на слушане на касетофон, тъй като имаха точно същите опасения.

  Днес, може би същите или подобни на тях хора се страхуват, че електричеството, което ще се изхаби за заряд на една батерия на мобилно устройство е прекалено много. Достатъчно е да изключите зарядното, когато зареждането приключи, тъй като то ще продължава да черпи ток дори и да не сте включили устройство в него.

 

 Все пак, не забравяйте, че ако имате опасения за семейния бюджет по-добре да обърнете внимание на „големи“ неща като телевизора или домашния компютър, тъй като когато са в режим на готовност те продължават да харчат електричество.

 

И така, мобилните джаджи използват електроенергия, за да се зареждат – и разбира се, колкото по-малко ви се налага да ги използвате, толкова по-добре. За целта обаче се налага да прибегнете до някои енергоспестяващи съвети, за да се случва това по-рядко. Ето за какво трябва да помислите.

 

1. Дисплей

 

Първото нещо е дисплеят на вашата джаджа. Производителите продължават да уголемяват дисплеите и да ги правят по-ярки, а това е свързано с нарастваща консумация на заряд от батерията. По тази причина имате на разположение опцията за автоматично изключване на дисплея след определено време на бездействие на телефона.

 

 Можете да промените времето в което вашето устройство да се изключи. В Android отидете в Settings –> Display и променете времето за изчакване на екрана. Пак от там, можете да намалите яркостта на екрана, за да се увеличи още живота на батерията. За iOS, отидете на Settings –> General, докоснете Auto-Lock и се уверете, че паузата е настроен на 1 минута. Можете също да отидете в Настройки –> Brightness и ръчно да настроите яркостта на екрана. Ако все пак не искате да използвате подобна опция, тъй като понякога е неудобно постоянно да включвате на определени интервали телефона докато работите с него, не забравяйте да се научите да го привеждате в спящ режим веднага щом свършите работа с бързо натискане на бутона за захранване.

 

2. Безжични връзки

 

Безжичната комуникация също изразходва голяма част от заряда ви. Това включва Wi-Fi, GPS и Bluetooth сигналите. Дори и джаджата ви да не е свързана с някоя безжична мрежа, тя пак харчи заряд тъй като по подразбиране извършва постоянно сканиране за откриване на сигнал. Ако нямате нужда от достъп до интернет по Wi-Fi можете да включите на самолетен режим, при който всички безжични връзки са изключени и това ще ви помогне да запазите голяма част от заряда на батерията.

 

 За Android джаджи, просто натиснете и задръжте бутона на захранването, за да получите достъп до режим самолет. Можете също така да плъзнете надолу от горната част на екрана. Можете също така да се възползвате от опциите за включване/ изключване на отделни видове комуникация в бързото меню за достъп. А някои устройства имат и удобни уиджети за началния екран. За Apple джаджи, отидете на Settings. От там можете да включите Airplane Mode. В iOS 7, плъзнете нагоре долната част на екрана, за да отворите Control Center. От тук можете да включите режим Airplane или да изключите специфични видове комуникация.

 

В миналото, най-добрият начин да запазите батерията си е като я поддържате заредена между 20 и 80%, тъй като пълното изтощаване или прекомерното зареждане не са препоръчителни. За щастие днес модерните джаджи имат вградени опции които предотвратяват това.