Вложители в КТБ: Предложението за теглене на малки суми е абсурд

Пореден протест е насрочен за днес, от 18.00 ч. пред БНБ в София

Една от новите идеи за успокояване на напрежението сред вложителите на КТБ е те да получат достъп до малки суми, съобщи БНТ. Според Маргарита Георгиева, която изплаща ипотека към друга банка обаче, това не е решение. „Аз съм внесла пари в евро и искам да ги получа в евро, а не в левове. Тези пари съм ги събирала, за да имам някаква сигурност като пенсионер”, оплака се Маргарита. До момента е събрала над 5 000 лева на заем от свои познати. Смята, че кризата в банката е измислена и тя трябва да се отвори и да обслужва хората.

Валентина Грозданова, също пенсионер, няма достъп до парите, които й изпраща нейният син от чужбина. Разумният изход и според нея е банката да се отвори веднага. Смята за абсурд предложението за изплащане на до 1 000 лв. на вложителите.

"Относно случващото се около КТБ са предприети действия за сезиране на Европейската комисия. Подадени са жалби в Брюксел", каза адвокат Владимир Скочев, който съветва протестиращите. Той недоумява, защо банката е изключена от разрешената от ЕС държавна помощ. Смята, че причината е в разиграващите се около нея нечисти сценарии, в които участват и политически сили.