Вече се извиха опашките за билети за "Сцена на кръстопът"

Мисия Пловдив

01-09-2014, 14:33

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири премиери на "Сцена на кръстопът”

Откриването е изтеглено с ден по-рано. Сцената на Античния била заета.

Опашки за спектаклите на Сцена на кръстопът се извиха вече пред касите на Драматичен театър, видя Пловдив утре. Според касиерките най-голям засега е интересът към откриването на фестивала на 9 септември и спектакълът, който ще се играе тогава - „Херкулес и Авгиевите обори” по Дюренмат  – постановка на Народен театър „Иван Вазов”, режисьор Ивайло Христов.

Цените на билетите за всички спектакли, които ще се играят основно в Градския дом на културата, са по 8, 10, 15 и 20 лева.

Селекцията на спектаклите, които ще види пловдивската публика по време на "Сцена на кръстопът", е дело на драматуржката на театър „София” - театроведката Богдана Костуркова. По нейните думи изборът на представления събира есенцията на отминалия театрален сезон.

19 театрални трупи, от които 9 столични , 7 извънстолични и 3 международни участия – това сочат цифрите на фестивалната статистика. 23 представления и 14 съпъстващи прояви са включени в афиша на театралния маратон, обяви изп. директор Димитър Малашинов.

Два основни акцента в програмата открои на нарочна пресконфенеция Костуркова. Това са спектакълите на украинския Националния академичен театър „Леся Украинка” и румънския театър Одеон – Букурещ.

Заради концерт на танцовата формаци Елика в  Античния театър, откриването на фестивала е преместено с ден по-рано. От 10 на 9-ти септември, стана ясно по време на пресконференцията. Така се нарушава 18-годишната традиция на пълнолетния вече фестивал, но пък се запазва идеята откриването да е в неповторимата атмосфера на Античния театър, където е мястото на един от най-обичаните от пловдивчани фестивали.

Четири са премиерните заглавия в афиша - „Сако от велур" от Станислав Стратиев, реж. Борис Панкин, и „Съблечи се!" от Джо Ортън, реж. Красимир Ранков – представления на Пловдивския драматичен театър, „Антигона" от Жан Ануи, реж. Иван Добчев, спектакъл на Театър „София", „Жанна" от Ярослава Полинович, реж. Явор Гърдев, спектакъл на Народен театър „Иван Вазов".

18-тото издание на фестивала минава под надслова Театъра – Утопия.

Една от утопиите и мечтите на екипа, който се грижи за организацията на театралния форум е на всяко пловдивско тепе да има по една видеостена, където в реално време цял Пловдив да може да се наслаждава на спектаклите.