Стискаме палци в петък за кандидатурата на Пловдив за културна столица

Защитата ще водят зам.кмета Стефан Стоянов и Валери Кьорлински от фондация Пловдив 2019

В четвъртък от 14,00 часа започва финалната защита на Пловдив за европейска културна столица през 2019 г. , информира през сайта си фондация „Пловдив 2019”. Екип от 10 души, начело със зам.кмета Стефан Стоянов и творческия директор на фондацията Валери Кьорленски ще водят презентацията на Пловдив и ще представят пред международното жури града ни на финалната отсечка.

Преди нас в четвъртък преди обед ще препитват София. За петък са планирани защитите на Велико Търново и Варна.

В петък около 17,00 часа след като приключат изслушванията на всички градове-кандидати, ще бъде обявено и официално кой е градът, който ще стане културна столица на Европа. Церемонията дори ще се предава пряко по Канал 1.

По регламент са предвидени 30 минути за презентацията на града ни. После следват още 90 минути за въпроси и отговори, информираха от фондация Пловдив 2019.

В екипа на защитата този път е включен и експертът на Индъстри уоч Георги Стоев, който ще аргументира финансовата част на пловдивската концепция.

В събота под тепетата на финален оглед са били пет човека от общо 13-членната комисия, която трябва да решава кандидатурата ни. В делегацията е имало и двама наблюдатели - от Европейската комисия и Министерството на културата.

По регламент и по искане на комисията, на тези проверки не бива да присъстват медии, защото дори и това може да се окаже мотив за декласирането на града, коментираха притеснени хора от фондацията, тъй като в местен ежедневник се появиха снимки и репортаж от посещението в Столипиново.
Международната проверка е минала през Столипиново, през остров Адата, които присъстват като основен акцент в концепцията Пловдив 2019. Проверяващите са посетили също и Капана, Римския стадион, Тютюневите складове, кино Космос и Главната улица, които са ключови локации от апликционната книга на Пловдив. Пратениците на комисията са гостували в Драматичния театър, като им е била показана изгорялата сцена на големия салон.

Ето и имената на хората от комисията, които ще решават в петък кой ще бъде градът -победител: Председател на журито е Стийв Грийн от Обединено кралство. Ану Кивило (Естония), Георги Тошев (България), Джеръми Айзъкс (Обединено кралство), Джорди Пардо Родригес (Испания), Елизабет Витуч (Австрия), Ивайло Знеполски (България), Камелия Николова (България), Людмил Вагалински (България), Манфред Гаулхофер (Австрия) Мария Кашукеева (България), Норбърт Ридл (Австрия), Светлана Христова (България).