С три премиери Операта открива новия сезон

Той ще мине под знака на 90-та годишнина, предстои турне във Франция и майсторски клас на Ана Томова-Синтова

На 5 септември с премиера започва новият творчески сезон 2014/2015 г. за Държавна опера-Стара Загора. За първи път в България ще бъде показана „Балът на неблагодарните жени“ от Клаудио Монтеверди.

Другата опера, която ще се представи, от същия автор – е „Битката на Танкред и Клоринда“. Диригент е Ивайло Кринчев, режисьор Петко Бонев. На пресконференция днес директорът на Операта в Стара Загора представи заглавията в новия сезон.

На 10 септември е втората премиера – „Ацис и Галатея“ от Хендел/Моцарт. В края на месеца – на 30 септември е третата премиера – „Тоска“ от Джакомо Пучини с потвърдено участие на световноизвестния тенор Камен Чанев.

На 27 октомври е поредната /вече/ премиера за състава на операта – „Севилският бръснар“ от Дж.Росини с режисьор Славчо Николов. През миналата 2013 г. година негово бе изключително успешното представление на „Севилския бръснар“, адаптирано за деца, което бе и номирано за наградата „Кристална лира“.

През ноември в Стара Загора се открива Фестивал за оперно и балетно изкуство с премиера на „Отело“ от Дж.Верди - нов спектакъл на Държавна опера-Стара Загора. През декември Операта ще почете годишнини от кончината на именитите си диригенти Димитър Димитров /и дългогодишен директор/ и Божидар Бонев с „Реквием“ от В.А.Моцарт.

„От самото начало на 2015 година всички представления и прояви ще бъдат под знака на 90 годишнината от създаването на първата извънстолична опера у нас – Операта на Стара Загора“ – каза директорът и Петко Бонев.

За следващата година се предвижда премиера на нова оперета – „Графиня Марица“ от Имре Калман, на опера – „Селска чест“ от П.Маскани и „Палячи“ от Р.Леонкавало.

За датата 1 юли, в която е било първото представление на Операта през 1925 година – ще се поставя „Цар Калоян“ от П.Владигеров, мащабна постановка на открито.

През следващата година в Стара Загора ще е майсторският клас на Ана-Томова Синтова. През новия сезон трупата ще има три кратки турнета в чужбина – през октомври, ноември и следващата година през месец април. Поканена е да направи и концерт в седалището на ЮНЕСКО.

За изминалия успешен творчески сезон операта в Стара Загора е имала общо 112 спектакъла /89 в Сезон 2012/2013/, общо 33 296 продадени билети /26 492 предишния сезон/ при средна цена от вече 8 лв /6,24 лв предишния сезон/. Приходите от продажбите са с 55 510 лв повече.

В пресконференцията днес участваха още младите таланти – Михаела Берова /мецосопран/ и Мирела Бешева /хореограф/, които са част от екипа на предстоящата премиера. Михаела в ролята на Венера от „Балът на неблагодарните жени“ за втори път се изявява на сцената на операта в бароково произведение. Тази година младата старозагорка завърши НМА“Панчо Владигеров“.