Приключи ремонтът на музея в резервата Сребърна

Монтирана е техника за дистанционно измерване на нивото на водата

Над 1 млн. лева са вложени в ремонта на природонаучния музей в резервата Сребърна, туристическата инфраструктура и административната сграда на МОСВ на територията на резервата, съобщава БТА.
Средствата са по проекта "Дейности по устойчиво управление на поддържан резерват "Сребърна" и резерват "Бели Лом", изпълняван от РИОСВ-Русе. Общата стойност на проекта е 4 180 053 лв.
Вече са изпълнени 2/3 от дейностите по проекта, съобщи при откриването на обновения музей ръководителят на проектния екип Светлана Иванова. Сградата на музея е реконструирана, с ремонтиран покрив, топло- и хидроизолация и изцяло обновена
експозиция. Предстои доставката на специализирана видеосистема за онлайн наблюдение на птиците в пеликановата колония, сигналът от която ще се излъчва на голям екран в сградата на музея и на страницата на проекта в интернет. Основен ремонт е направен и на административната сграда.
Обновени са местата за отдих по брега на езерото, поставени са нови дървени пейки и маси, както и 2 нови дървени кули за наблюдение на птиците. Противопожарните пътища и канавките край езерото са почистени от растителност. Монтирана е и
специализирана техника за дистанционно измерване на нивото на водата при шлюзовете в канала, който захранва езерото с вода от река Дунав. Дейностите по проекта трябва да приключат до края на годината.