98 години от Добричката епопея

Изложба е експонирана във фоайето на РБ „Дора Габе”

Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 98 години от паметните за Добрич и Добруджа исторически събития от 1916 година, с изложба под надслов „Спомен за героичната Добричка епопея”. Изложбата от библиотечни документи представя книги, периодични издания, юбилейни издания от периодичния печат, фотографии и издания, излезли непосредствено след военните събития, част от които са ценни дарения за библиотеката.

 Включените в експозицията библиотечни документи разказват за действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г. и войната на северния фронт, за водените тридневни кръвопролитни сражения за отбраната на град Добрич, в дните между 5 и 7 септември 1916 г., за епичните боеве за освобождаването на град Добрич 1916 г., останали в историята като Добричката епопея.

 Изложени са книгите на ген.-лейт. Тодор Кантарджиев „Добричката епопея”, издание от 20-те години на XX в., Варна, Баладжа, Добрич", изд. 1924 г.; Историко-библиографски справочник „Добричката епопея 1916", издание на Регионален исторически музей - Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе” и много други.

 Изложбата проследява подвига и жертвоготовността на героите от Добричката епопея - загиналите войници, бележитите български пълководци като ген.-лейтенант Иван Колев, ген. Стефан Тошев, ген. Пантелей Киселов, Спасителят на Добрич - ген.-лейтенант Тодор Кантарджиев и др. Представени са добруджански селища с имена на героите. Освен изследвания на видни историци и краеведи, интерес представляват и спомени на участници в паметните за добруджанци събития, честванията, посветени на епопеята като книгите на Агънски „За Добруджа: Преживелици из войната за освобождението на Златна Добруджа” от 1918 г.; Капитан Енгезки „За Добруджа: Картини от световната война” от 1939 г.; Н. Кюркчиев „Епопеята на врачанци: Легендарния бой при Добрич”; Антон Страшимиров „Червени страници” от 1917 г.; Петко Пеев „Генерал от пехотата Стефан Тошев”, разказите на Йордан Йовков-„Добрич” и „Българка” в том 1 на „Съчинения”, 1989 г. и много др.

 Особен интерес представляват и фотографиите, проследяващи част от личния живот и участието в бойните действия през 1916 г. в Добруджа на ген.-лейтенант Иван Колев. Снимките са дарени на библиотеката от краеведа г-н Георги Казанджиев.

 Изложбата е експонирана във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Дора Габе” и може да се разгледа от 4 до 19 септември 2014 година.