Библиотека "Пътуващи книги" създадоха в Стара Загора

Всеки предлага и намира по-лесно любимите си четива

Идеята е книгите да станат още по-достъпни до хората. Виртуалните библиотеки са много ефективни, защото в интернет можеш да намериш почти всичко, което търсиш. Но там го няма усещането да докосваш страниците и да ги прелистваш, докато се наслаждаваш на текста. Няма го и аромата на старата книга. Затова старозагорци си създадоха библиотека Пътуващите книги на "Какво четеш..." - Стара Загора.
Идеята реализира Олга Клисурова. Пред Starazagorautre.bg тя разказа какво я е провокирало да се заеме с това почти донкихотовско начинание. Естествено всичко е тръгнало през социалните мрежи.
"Има една група, тя е национална, казва се "Какво четеш..." Там обсъждаме книги, автори, изобщо много полезна и приятна група. Там се зароди идеята да имаме място, където можем да си разменяме книги и в София веднага си направиха такава група", разказва Олга. "Тук се случи месец по-късно, когато Борислав Атанасов - собственикът на антикварната книжарница, предложи да ни даде местенце при него, където да се случва размяната. И така се започна, той ни отдели не просто местенце, ами ни предостави цяла етажерка".
Условията са лесни. Носиш и вземаш. Колкото книги вземаш, толкова трябва да оставиш, поне. Може и повече, естествено.
За сега само 2-3 са вземали книги и още не сме отработили механизма, но вярвам, че нещата ще потръгнат, допълва Олга.
Идеята е да се оставят книги, които наистина препоръчваме, а не някои от които искаме да се освободим. И засега заглавията, които са оставени на място, са "Нежна е ноща" на Фицджералд, "Юлиян" на Гор Видал, "Пихология на сексуалността" на Зигмунд Фройд, "9.99" на Бегбеде, "Чужденецът" на Камю.
В отделения кът има място за над 10 книги, които чакат някой да ги вземе и прочете. После естествено да ги върне на място, за да ги вземе следващият.
Олга Клисурова допълва, че се разчита, че четящите хора са интелигентни и с чувство към книгите, за това смятаме, че те ще ги пазят. Ако една книга не бива вземана над месец, собственика трябва да си я пребере за да се освободи място за други.
За още по-голямо улеснение Олга създава и фейсбук група Пътуващите книги на "Какво четеш..." - Стара Загора. Там се качват предложенията, за да могат хората да се ориентират в заглавията.
"Нека се чете! "Пътуващите книги" правят четенето още по-достъпно. Всеки от нас има книги, които смята, че трябва да бъдат прочетени от възможно най-много хора, защото си струват. Пътуващите книги, които ни докосват и вълнуват, намират своята вечна спирка в сърцата ни", категорична е Олга.