Кметът на Генерал Тошево посети изграждащата се свинеферма

Общият размер на инвестицията е 23 млн. лв.

Кметът на община Генерал Тошево заедно с главният архитект на общината посетиха изграждащата се край с. Къпиново свинеферма, част от свинекомплекса в с. Дъбовик. Представителят на компанията-инвеститор лично запозна кметския екип с технологията на строителството и неговите параметри. Той подчерта, че с изключение на един монтажен компонент, всички строителни материали и дейности са поверени на местни български производители и фирми, което създава допълнително трудова заетост в региона.

    Към днешна дата на мащабната строителната площадка, простираща се върху няколко декара,  е построена и пусната в действие една от фермите за свине-майки, с максимален капацитет 720 животни. В момента върви изграждането на втората ферма със същия максимален капацитет. Тя ще бъде готова до месец, след което ще бъде пусната в експлоатация. Третата ферма от комплекса край с. Къпиново ще обслужва новородените прасета, преди да бъдат преместени за угояване в свинекомплекса в с. Дъбовик. Пред завършване са санитарните пропускници, както и системите за охлаждане и оттичане на отпадните води, като всичко е в съответствие с екологичните изисквания. Системата, по която се изграждат съоръженията, е изцяло австрийска. Породата, на която  инвеститорът залага, е датска – Данбред и е най-предпочитана в Европа както заради високия си здравен статус, така и заради вкусовите качества на месото.

    Изграждането на свинекомплекса стартира през миналата година в с. Дъбовик. В рамките на 18 месеца там се изгради фуражен цех, който вече действа и обезпечава изхранването на животните, предстои строежа на халета за угояване на прасета. Очаква се след като свинекомплекса заработи с пълния си капацитет в двете генералтошевски села да бъдат открити 30-35 нови постоянни работни места. Общият размер на инвестицията възлиза на 23 млн. лв.