Благоустрояване за 15 млн.лв. извършва Община Стара Загора

Ремонтират се улици, тротоари и градинки между блоковете

До края на годината Община Стара Загора инвестира 15 млн. лв в ремонт на междублокови пространства и улици, тротоари и градинки в областния град.

Над 1 млн. лв. са отделени за належащи ремонти и в селата на територията на общината. Избран е изпълнител и започва изграждането на парка, на мястото на бившите артилерийски казарми, който трябва да бъде готов до края на годината, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Част от средствата за ремонти в града са осигурени от инвестиционната програма, а друга част - от европейски проекти. До момента сме изпълнили на 80% повечето показатели на бюджета, отбелязваме много добри резултати за това време на годината, уточнява Тодоров.
Успешно се изпълняват и мероприятията, планирани в инвестиционната програма на общината. Разходната част е изпълнена на 100%. Остава да се довърши асфалтирането на някои старозагорски улици и изграждането на тротоарите. Всичко, което сме започнали в тази посока, ще бъде готово до края на годината, обещава градоначалникът.
Европейските проекти, изпълнявани до края на годината, са доста широки като обхват и се изпълняват с бюджетните средства за настоящата година. Един от най-важните проекти на общината, който се изпълнява в момента, е свързан с модернизацията и развитието на устойчив градски транспорт, финансиран по ОП „Регионално развитие”, на стойност 29 млн.лв. Предстои да изградим велоалеи с обща дължина 7,8 км, да променим външния вид и дизайна на спирките от градския транспорт, да подменим въздушно-контактната мрежа, токоизправителните станции също трябва да бъдат ремонтирани, добави Живко Тодоров. Това включва мащабна дейност в централната градска част. Ремонтът на бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до кино „Жельо Диманов“ се бави, но това забавяне е заради съчетаването на строително-ремонтните дейности с работата по транспортния проект. Едновременно със затварянето на улицата за асфалтиране ще се извърши подмяна на въздушно-контактната мрежа. Със средства по инвестиционната програма на общината е ремонтирана голяма част от междублоковите пространства в града. Със средства по проект „Зелена и достъпна градска среда” са основно ремонтирани няколко градинки, междублокови пространства и са създадени приятни места за отдих.
По думите на кмета на Стара Загора, въпреки закъснението при финансирането на проекти по ОП „Околна среда”, проектът за изграждане на канализация в кв. „Кольо Ганчев” вече приключва и ще бъде изпълнен в срок.