ВНИМАНИЕ: Иде антракс!

След "синия език" тръгва друг мор по животните

Иде антракс, пропищяха животновъди в цялата страна. След като стопанствата им станаха заложници на болестта "син език", друг мор тръгна по животните. Повечето от 80% от домакинствата са на път да фалират, ако още една зараза тръшне добитъка им, пише "Всеки ден".

 Докато синия език се разпространява със светкавични темпове в цялата страна, в Шуменско вече има случай на антракс. Животното, чийто стопанин е от село Загориче, е било евтаназирано преди няколко дни. А целият добитък в шуменското село вече е ваксиниран против "синя пъпка". Вчера стана ясно, че антракс грози животните и в Разградско.

 За новата опасност от зараза в Лудогорието предупредиха местни ветеринари. Според председателя на Сдружението на частно практикуващите ветеринарни лекари доктор Стойчо Колев в заветскотко село Брестовене има огнище на антракс. Докторите се опасяват, че латентна опасност от зараза съществува в още две села на областта, където преди години е вилняла смъртоносната за добитъка болест.

 Шефът на областната агенция по безопасност на храните в Разград доктор Ибрахим Яхов потвърди, че ветеринарните власти са наясно с опасността от антракс в региона. И добави, че въпреки голямото натоварване, предизвикано от епидемията от „син език", ще започнат ваксинации срещу новата напаст. Имунизациите ще стартират веднага и се очаква да обхванат фермите в рисковите райони до средата на септември.

 Същевременно поразените ферми от "син език" продължават да се обработват с препарати. Загубите са за стотици хиляди лева, а 80% от домакинствата в засегнатите райони се опасяват, че няма да изкарат зимата и ще фалират. Щетите са по две линии - от една страна, заради умрелите животни, а от друга - заради спирането на всякаква търговия и затварянето на пазарите.

 Само за 2-3 седмици на юли поради забраната за търговия не са продадени около 1000 овце и загубата за стопаните е между 150-200 хил. лв. Силно търсене е имало и през август. За празника Богородица гърци желаели да купят агнета и шилета, но търговията нямало как да стане. Ветеринари прогнозират най-рано през септември по-малко случаи на заразени животни, когато намалеят и комарите - най-големите преносители на заразите.