Представиха на книгата „Бойните маршове на честта и славата на България”

Маршовете се търсят и зад океана

В  Художествената галерия на Добрич снощи се състоя премиера на книгата „Бойните маршове на честта и славата на България”.

В книгата са събрани седемнадесет от многобройните паметни български военни песни, част от нашето национално възраждане и себепознание, свързани с отечествената ни национална революция.

В музикалния диск към книгата са включени „Велик е нашият войник”, народният химн на България от 1879 до 1947 г. „Шуми Марица”, „Вятър ечи...”, „Стани, стани, юнак балкански”, „Изгрей зора на свободата”, „О, Добруджански край”, „Химнът на Западните покрайнини” и други от най-известните ни бойни маршове.

подчерта също, че този край е най-близкото място до люлката на България.

Авторът на книгата Красимир Узунов определи маршовете като произведения на изкуството, а доказателство за това е било в миналото отношението на хората към тези песни. Той спомена, че само месец след от отпечатването на книгата маршовете се търсят и в Канада, САЩ, Аржентина.

Красимир Узунов заяви, че вероятно след изборите тази есен може да се очаква още един аудио диск към книгата, защото все още съществува необходимостта хората на нашето съвремие да съхранят родовата си памет, знанието за историята на Добруджа и спомена за онези българи, жадували свободата на този български край и пожертвали живота си за неговата независимост.

Организатор на събитието бе Община град Добрич, с подкрепата на ПП ГЕРБ – Добрич.