Физици от цялата страна се събират в Стара Загора

Античният форум ще представи физика на открито в първия ден на 42-та Национална конференция

Стара Загора ще бъде домакин на 42-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема „Световни образователни стандарти, сравнителни измервания и образованието по физика в България”. Тя ще се проведе от 8 до 11 септември 2014г.
Проявата е ежегодна и посветена на обучението по физика в средните и висшите училища в България. Програмата включва доклади на водещи учени, преподаватели от университети и учители, както и дискусии по актуални проблеми на образованието. Ученици и студенти ще участват в младежка сесия на тема:”Физиката около нас” и изложба „ 450 години от рождението на Галилео Галилей”.
В първия ден са предвидени две публични лекции от 17.30 часа в залата на Регионална библиотека «Захарий Княжески». Доц. Леандър Литов от катедрата по Атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски" ще изнесе лекцията „Нобеловите награди по физика за 2013 г.”, посветена на откритието на Хигс бозона, направено в ЦЕРН, където доц. Литов работи заедно с екип от български учени, инженери, програмисти. Във втората лекция гл. ас. Ева Божурова от СУ "Св. Климент Охридски" ще разкаже за великия учен, превърнал познанието в наука, в лекцията “450 години от рождението на Галилео Галилей”.
Старозагорци ще открият и забавната страна на науката, ако посетят демонстрациите “Физика на открито в Античния форум” от 20.00 часа. Проф. Тинко Ефтимов и физикът Георги Иванов от ПУ „Паисий Хилендарски” са подготвили физични експерименти, които ще заинтригуват както децата, така и по-възрастните.
Докладите на участниците ще се изнасят в зала „Америка за България“ на ГПЧЕ “Ромен Ролан“. Във втория ден е предвидена и постерна сесия във фоайето пред залата, като най-доброто представяне ще бъде отличено.
Организатори са Министерството на образованието и науката, Съюзът на физиците в България и Тракийският университет. Събитието се провежда с подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Председател на организационния комитет е доц д-р Мая Гайдарова, зам.-председатели проф. дфн Ана Георгиева и проф. дфн Иван Лалов.
Официалното откриване е на 8 септември 2014г. от 15.00 ч. в залата на Регионална библиотека «Захарий Княжески». Пресконференцията на организаторите ще се проведе от 14.00 ч. в зала „Фоайе“ на община Стара Загора.