Международни експерти по военна история посетиха Несебър

Делегати на 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история, провеждащ се в нашата страна посетиха община Несебър. Кметът Николой Димитров  приветства гостите в старинен Несебър, като подчерта, че градът разполага с уникално културно наследство, заради което повече от 30 години е в списъка на градовете Световно културно наследство.

Градоначалникът връчи Почетен плакет на Несебър на вицепрезидента на Международната комисия по военна история - професор Масимо де Леонардис. Той от своя страна благодари и върна жеста, чрез подарък за спомен и каза, че Несебър много наподобява Венеция и е пленен от красотата му, а лично към кмета Димитров се обърна с думите: „Предизвикателство е да си кмет на този пленителен град с богата история и прекрасни богатства!”.  Градоначалника не пропусна да заведе госта си и до пометната плоча на "несебърския папа" Анжело Ронкали, която се намира на крайбрежната улица и носи името му. Чрез нея местната власт изразява своята почит, а надписът й гласи: От признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934.
През настоящата година, от 1 до 6 септември, в нашата страна се провежда 40-ят световен конгрес на Международната комисия по военна история - организация на ЮНЕСКО.  В нея членуват 40 национални комисии от цял свят, повечето от които са заявили участие на свои представители. Представител от българска страна беше председателя на българската комисия по военна история проф. Димитър Минчев. Делегатите разгледаха Стария Несебър, Музей Старинен Несебър, а също така изгледаха и филм посветен на 30-години от влизането на града в списъка на градовете Световно културно наследство.
Последното посещение от такъв характер бе в началото на годината, когато Несебър посрещна част от дипломатическия корпус, както и Генералния секретар на Организацията на градовете Световно наследство – Денис Рикард.