Над 4 милиона по света умират заради... мръсния въздух вкъщи

Най-податливи са жените и децата

Всеки трети човек по света е вероятно да получи здравословни проблеми или дори да умре преждевременно заради замърсяването на въздуха в жилищните помещения, показва проучване, цитирано от Нова телевизия. Става дума за замърсяване, получаващо се в резултат на дейности като готвене и използване на замърсяващи въздуха източници за отопление и осветление.

Според Световната здравна организация (СЗО), домашното замърсяване е причина за 4,3 милиона смъртни случая през 2012 г., срещу 3,7 милиона причинени от замърсяване на въздуха на открито.

Сред тези, които са най-застрашени, са семействата, които използват твърди горива като дървесина или въглища за готвене или отопление.

Жените и децата са особено податливи на токсичните ефекти на замърсяването на въздуха и са изложени на опасността в най-висока степен, посочват учените.

Сред заболяванията, най-пряко свързани със замърсяването на въздуха в помещенията, се посочват респираторните инфекции, хроничния бронхит, астма, рака на белия дроб, рака на носа или гърлото.