Бившият израелски президент Шимон Перес предложи „ООН на религиите“

Това, според него, може да е средство за борба с конфликтите на религиозна основа

Бившият израелски президент Шимон Перес е предложил създаването на „ООН на религиите“  по време на частна аудиенция при главата на Римокатолическата църква папа Франциск, предаде АФП, цитирана от БТА.

„В днешно време избухват войни, за които основен претекст е религията. Свидетели сме на стотици, даже хиляди терористични движения, които претендират, че убиват в името на Бог“, каза 91-годишният Перес в интервю за италианското списание „Фамилия кристиана“.

Предложението е провокирано от сегашната неефективност на политическата ООН. „За борба с това явление, ние имаме Организацията на обединените нации. Това е политическа институция, която няма нито въоръжени сили, с каквито разполагат държавите, нито убеждение, от което се раждат религиите. И така, имайки предвид факта, че ООН вече не е ефективна, това, което ще ни свърши работа, е Организация на обединените религии, ООН на религиите. Това ще бъде по-добър начин за справяне с терористите, които убиват в името на вярата “, каза бившият президент.

Той уточни, че вижда папа Франциск начело на тази организация.