Всяко десето момиче в света е насилвано сексуално

Децата по целия свят рутинно са подложени на насилие, включително малтретиране

Около 120 млн. момичета по света или всяко десето момиче е било изнасилено или подложено на сексуално насилие преди 20-годишна възраст. Това се посочва в доклад на  ООН, цитиран от Би Би Си.

Международната детска агенция УНИЦЕФ казва, че 95 000 деца и тийнейджъри, повечето от които в Латинска Америка и Карибския регион, са били убити през 2012 г. Отбелязва се, че децата по целия свят рутинно са подложени на насилие, включително малтретиране.

Документът се основава на данни от 190 държави.

Насилието пресича границите на възраст, география, религия, етническа принадлежност и доходи, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

То се появява на места, където децата трябва да са в безопасност - техните домове, училища. Все по-често това се случва по интернет, както и от членове на семейството и учители, съседи, непознати и други деца.

Според УНИЦЕФ 6 от всеки 10 деца на възраст между 2 и 14 години са подложени на психически тормоз от грижещите се за тях.

Докладът подчертава, че насилието срещу деца в някои държави остава социално прието и мълчаливо толерирано, а доста често и жертвите се страхуват да съобщят за насилието.