Стоенето забавя стареенето

Продължителното заседяване скъсява теломерите

Най-доброто средство за дълголетие е да стоим прави, защото това удължава теломерите - крайчетата на хромозомите, които защитават генетичния код, твърдят шведски учени, цитирани от в. "Дейли телеграф", пише БТА.
Екипът на проф. Маи.Лис Хелениус от университетската болница "Каролинска" установи, че продължителното заседяване скъсява теломерите, а това се свързва с преждевременно остаряване, болести, ранна смърт. Затова най-добрият начин да предпазим своята ДНК от остаряване, е да стоим далече от столовете и канапетата.
Спортът обаче няма значение за дължината на теломерите."В много държави спортуващите се увеличават, но в същото време хората прекарват повече време седнали - каза проф. Хелениус. -
Нараства загрижеността, че не само ниската физическа активност, но и седенето и заседналият начин на живот са значима опасност за здравето в наше време. Според нас намаляването на времето, което прекарваме седнали, е по-важно за здравето на възрастните от увеличаването на времето за движение." Шведските учени са работили с 49 60-годишни хора със
заседнал начин на живот, като са измерили дължината на теломерите в кръвните им клетки. Половината от тях участвали в шестмесечна програма за гимнастика. Физическата активност била преценена по дневниците им и с педометри. Допълнителни въпросници уточнили времето, което всички прекарват седнали и прави.
Резултатите показват, че колкото по-малко време хората прекарвали седнали, толкова теломерите им били по-дълги, а оттам и шансовете им да живеят по-дълго.