България засилва отбраната си откъм Русия

По тревога се вдигат нашите МиГ-29

България ще промени законодателството си така, че да може да осъществява обща охрана на въздушното пространство в съвместни патрули с наши и съюзнически самолети, пише btvnews.bg.
Ще се иска ротационно присъствие на повече бойни кораби в Черно море и засилено наблюдение по източната морска и западната ни граница, които са външни за НАТО. Специалните ни сили пък ще бъдат присъединени към командването на Алианса в Монс, Белгия. Това стана ясно на срещата на върха на НАТО в Уелс, предаде кореспондентът на bTV Габриела Наплатанова.
„Балансът на силите в Черно море се промени. Трябва да засилим разузнаването, за да сме спокойни", коментира президентът Росен Плевнелиев.
От няколко месеца руски разузнавателни самолети Ил-20 летят по границата на българското въздушно пространство, като се смята, че по този начин те събират данни за организацията на противовъздушната обрана на страната ни. По тревога се вдигат нашите МиГ-29, като от ВВС признават, че това намалява ресурса на машините, които след това трябва да се ремонтират от руска компания.