Община Казанлък иска 6 милиона заем заради КТБ

Пари за училища и детски градини са блокирани в банката

Община Казанлък иска безлихвен заем от Централния бюджет на страната, във връзка със ситуацията в Корпоративна търговска банка.

В четвъртък /11 септември/ Общинският съвет ще вземе решение за искането.

От администрацията искат заем в размер до 5 845 223 лева, като условието е, че парите ще бъдат върнати при отблокирането на средствата в Корпоративна търговска банка и получаването на средствата по новите сметки на Община Казанлък.
В мотивите си от Община Казанлък пишат, че от 26 юни, заради ситуацията в Корпоративна търговска банка, практически Община Казанлък и разпоредителите с бюджет практически са се оказали без налични средства за предоставянето на публични услуги.

Въпреки това от Общината заявяват, че са извършени необходимите действия и са разкрити нови сметки в Общинска банка, като гражданите са продължили да получават услуги, предоставени от Община Казанлък и нейните подразделения без да има сътресения.
Общинските училища, детски градини, ясли, социални заведения, културни институти са продължили безпрепятствено работата си, съобщават още от администрацията.

Съгласно изискванията на закона е нужно решение на Общинския съвет, за кандидатстването и отпускането на безлихвен заем.
В своите мотиви за заема от администрацията посочват, че средствата са нужни за преодоляване на финансовите затруднения възникнали при поставянето под специален режим на обслужващата Община Казанлък банка – КТБ.