Община Казанлък се оказа длъжник на 3,5 млн лева

Заради неизгоден договор от 2007 година кметството загуби дело срещу старозагорска фирма

Община Казанлък трябва да връща 3 милиона и 500 хиляди лева на старозагорската фирма „Тракия трейд”. Това е постановил Арбитражният съд, съобщи на пресконференция кметът Галина Стоянова.

Постановлението е във връзка с продажбата на имот, познат на казанлъчани като бившата инфекциозна болница. Случаят е от 2007-ма година, когато кметът Стефан Дамянов, предлага за продажба терена, който трябваше да се превърне в първия за Казанлък МОЛ. Общината продава на частното дружество общинския имот за близо 2 млн. лв. Задължение на купувача е да изгради Комплекс с обекти за ОДО и жилища. През 2011 г. по иск на „Тракия трейд“ Окръжен съд –Стара Загора образува търговско дело, с което дружеството иска от съда да развали договора или да го обяви за нищожен поради противоречие със закона.
Общината е загубила делото преди това на 3 други инстанции, а сега решението на Арбитражния съд в полза на „Тракия трейд“ е окончателно.
Към общата сума, върху която е предявена претенцията, продължават да се начисляват лихви. На ден те са за минимум 1000. От Общината са провели разговор с представителя на фирмата Тодор Колев, като са го помолили за отсрочка, да не се начисляват лихви до края на годината. През това време от Общината трябва да предложат имоти за продажба, за да върнат сумата. Колев, с който е била проведена среща е заявил, че ще дебатират за подобна възможност, едва когато общината представи погасителен план. Той не се интересувал от възможността за конпенсиране с други имоти, предложени от Общината.
Същевременно Общината, най-вероятно, ще предложи за продажба отново терена на бившата инфекциозна болница. След решението на арбитражния съд той е отново владение на Община Казанлък.
Имотът се очаква да бъде предложен за продажба на следващото заседание на общинския съвет.