Цветозар Томов: Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната

Вероятно ще открием рекорден брой секции извън страната на тези избори. Това заяви в петък в предаването "Преди всички" на БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той очаква засилен интерес към участие в изборите от страна на българите в чужбина.

ЦИК е взела още 2 решения за отказ за регистрация – на "Младежка толерантност" и "Европейска алтернатива за развитие", като наблюдатели на предстоящите избори, каза Томов и обясни:

"Когато Комисията не стига до мнозинство, в решението не се изписват мотиви. Просто има дебат в Комисията относно ситуацията с тези граждански сдружения, при които безспорно може да се установи, че се намират в тясна зависимост с политическа организация, участваща в изборите. Очевидно имаме проблем и проблемът е този дебат да породи едно общо становище на Комисията, около което тя да се обедини, за да може да вземе решение в такива случаи. Проблемът е в това, че в тези случаи не можем да формираме мнозинство, мненията в Комисията се различават, поради което вземаме решение за отхвърляне. Възможно е да има и в бъдеще такива случаи.
Основният приоритет на ЦИК е да гарантира, доколкото е по силите на Комисията, провеждането на честни, справедливи и демократични избори, каза говорителят на ЦИК. Той добави: Сега навлизаме в най-горещия етап на кампанията. Общо взето се знае кои ще бъдат нещата, които ще са в центъра на общественото внимание, жалбите, нарушенията на Изборния кодекс, организацията на работа на районните и секционните избирателни комисии, гласуването в чужбина."Снимка на Деня

Щрихи от Плевен