Условна присъда за латвиец, държал дизайнерска дрога

 1 година и 2 месеца условно  с 3 години изпитателен срок получи Янис Робезниекс от Република Латвия за притежание на дизайнерска дрога.  На 16.05.2013 г. около 13,45 ч. в магазин в курортен комплекс „Слънчев бряг“ без необходимото надлежно разрешително по Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, които са под контрола на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – зелена растителна маса с общо нетно тегло 22,34 грама, представляваща дизайнерска дрога.  Същия ден  около 16 ч. в магазин в гр. Бургас,  без необходимото надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – зелена растителна маса с общо тегло 78,34 кг, представляваща дизайнерска дрога. 
Робезниекс  заяви, че се признава за виновен, доброволно е подписал споразумението с държавното обвинение, отказва се от разглеждане на процеса по общия ред и разбира последиците на споразумението като влязла в сила присъда.
 Окръжен съд – Бургас прецени, че предложеното споразумение не противоречи на закона и морала и го одобри. 
Със споразумение от 27.07.2014 г. Робезниекс е наказан с 1 година и 3 месеца условно лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години. Със споразумението той се призна за виновен за подобно деяние – държане на дизайнерска дрога с цел разпространение в магазините си в Слънчев бряг и в Бургас.