Ще има министерство на туризма, ако ГЕРБ е на власт

Саниране на панелките ще осигури работни мест и ще намали сметките за ток

Мегаминистерството на икономиката, туризма и енергетиката ще бъде разделено на три, ако ГЕРБ съставят правителство след 5 октомври. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов при откриването на предизборната кампания днес в столицата.

Туризмът ще е основен приоритет в управлението на ГЕРБ, тъй като формира 3,5 мил. от Брутния вътрешен продукт, а тази година цифрите сочат 15% спад, каза Борисов. Акцент в работата на бъдещия министър на туризма ще са развитието на културата и археологията с цел увеличаване на приходите от туризъм.

Друг основен прироритет, заложен в управленската програма на ГЕРБ, е енергийната ефективност. Единствено чрез нея могат да бъдат намалени сметките за ток, при това с 30-40%, както е в развитите европейски държави, където цената на тока е много по-висока, а домакинствата плащат по-малко, отколкото при нас. Затова основна задача на бъдещия министър на енергетиката ще е санирането на всички панелни блокове в страната. В тях сега живеят над 750 000 семейства или близо 3 млн. българи, изчисли Борисов. Санирането ще удължи живота на соцблоковете с още 30 години - спешна мярка, без която хиляди хора ще започнат да остават без дом в следващите 10 години заради остаряването на панелите.

Мащабното саниране за над 2 млрд. лева ще осигури работа на стотици малки и средни строителни фирми, които сега изпитват сериозни затруднения. "Кметовете ще направят механизъм за това как поръчките да не отиват при едни и същи изпълнители, дали на всеки 3 месеца всяка фирма ще получава нов обект или по-друг начин, но трябва да има работа за хората", обясни бившият министър-председател.

Икономисаните средства от по-ниските сметки за ток пък хората ще да харчат за други нужди, което ще се отрази добре на потреблението и съответно на икономиката.

За "Южен поток" Борисов каза: "Да, ще го строим, но по правилата". Той гневно обяви в лъжа министър Стойнев за твърденията му, че при упралението на ГЕРБ за правени обществени поръчки за газпровода. "Това дали не е болест: Лъжеш и после си вярваш сам на лъжите?", попита Борисов.

Управленската програма на ГЕРБ вече е публикувана на сайта на партията. Има предвидена награда за всеки, който даде ново предложение за нея, както и мотивира смяна на приоритетите. "Това е като с преференциите при изборите: полезна демократична практика. Не се страхувайте да я прилагате. Нито аз, нито някой от ръководството ще се обиди, ако посочите друг от листата", каза лидерът на ГЕРБ пред делегатите в зала "Арена-Армеец".