Евакуират 20 семейства от наводненото Априлово в болницата

Язовирът в селото още прелива, бедственото положение в община Гълъбово остава

Язовирът в село Априлово продължава да прелива, но значително по-малко от вчера. Това каза кметът на община Гълъбово Николай Тонев.

Той уточни, че все още не е отменено бедственото положение в община Гълъбово. На място е и министърът на вътрешните работи – Йордан Бакалов.

По думите на Тонев нивото на водата в Априловския язовир е над преливника, но вчера приливът е бил два метра. "Водосборната зона, от която водите влизат в Априловския язовир е огромна. Аз имам съмнението, че някоя от стените на по-малките язовири не е издържала, за да мине три метра приливна вълна през селото”, каза той.

Тонев съобщава, че обстановката е нормализирана, в момента се отстраняват щетите от наводнението, което стана през изминалото денонощие.

"Осигурили сме 20 стаи от общинската болница, които са напълно самостоятелни, за да настаним семейства, които трябва да напуснат домовете си. Подсигурили сме и храна. Лошото е, че не мога да убедя две семейства, че трябва да напуснат домовете си от село Априлово, село Мусачево. Най-големият проблем е в село Априлово. Там беше най-високата вълна от три метра, която премина през селото. Не искам да мисля какво щеше да стане, ако се беше скъсала дигата на язовира. Наводнението там се дължи на проливните дъждове през изминалото денонощие”, каза още Тонев.