Учени разработват смарт бастун за незрящи

Той ще позволява на ползвателя му да се движи по-уверено по улиците

Петима студенти от Висшия институт за инженерни науки и технологии в Нанси, Франция, работят върху създаването на интелигентен бастун, предназначен за хора, които имат проблеми със зрението, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА. Целта е да се гарантират по-автономно движение на тези хор и по-голяма сигурност в градска среда.

Индустриалното производство на интелигентния бастун трябва да започне следващата година. Названието му е "Визио". "Той ще включва система от инфрачервени сензори, които ще позволяват на ползвателя му да се движи по-уверено по улиците", заяви Люси Д' Алгер, която е сред авторите на проекта.

"Системата ще предупреждава за наличие не само на ниски, но и на високи препятствия, които достигат височина два и половина метра, чрез специално апаратче. То ще излъчва звуков сигнал при доближаване до големи препятствия или вибрация в дланта при по-малки препятствия", продължава още  Д' Алгер.

Освен това "Визио" ще е свързан с обекти в градската среда - светофари, автобуси, за да може ползвателят му, който има проблеми със зрението, да получава непрестанно информация с помощта на джипиес.

Връзка с интернет пък ще му даде възможност да разбере кога ще дойде чаканият от него автобус, а с помощта на система от специфични баркодове имащите проблеми със зрението ще се информират за работното време на магазините.