Стартира „Есенен салон на изкуството и културата 2014“

Русе Лайф

08-09-2014, 17:11

Снимка:

ruse-bg.eu

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Над 30 проекта включва тазгодишното издание на салона

Това стана ясно на пресконференция в Заседателна зала на Община Русе днес. На нея присъстваха зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова.

Мащабното събитие се провежда за дванадесета поредна година и се осъществява с подкрепата на Община Русе в партньорство с местни, национални и международни партньори, общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ и спонсорство от частния бизнес.

Тази година есенният салон предлага богата и разнородна програма от различни проекти, включващи над  70 събития – фестивали и конкурси, концерти, научни срещи, конференции и изложби. Предвидените събития ще се проведат в рамките на три месеца, като стремежът на организаторите е чрез включване на разнородни събития да обхванат по-широкка аудитория.

Директорът на дирекция „Култура и образование“ представи предстоящите събития. Културният календар на салона стартира с мултимедийния концерт „Червената цигулка“. Събитието е от 20.00 ч. на площада пред Общината. Концертът е с участието на Русенската филхармония и включва музика от знаменити филми, съпроводени от кадри на хитовите киноленти.

Друго събитие, което ще зарадва хиляди русенци през септември е GREEN ROCK FEST Русе 2014, на което специален гост е легендарният Джо Лин Търнър. Фестът е обявен за 13 септември на площада пред Общината.

На 25 септември ще се проведе „42“ – ЮЛАНГЕЛО В РУСЕ - концерт  с песнопения от България, Румъния, Грузия, Армения, Корсика и Израел.

За най-малките организаторите са предвидили традиционния русенски карнавал, който ще се състои на 27 септември от 17:00 ч. Кметът Пламен Стоилов ще връчи ключ на участниците, с който ще се отключи събитието, а водещ ще бъде обичания от децата Бате Енчо.

Любителите на визуалните изкуства ще имат удоволствието през този месец да посетят няколко изложби на живопис, графика и фотографии. Експозициите ще бъдат изложени  в художествената галерия и Доходното здание.

През октомври и ноември програмата на есенния салон е не по-малко разнообразна.

10 филма, част от програмата на „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА ПЪТ“, ще бъдат представени през октомври. Зрителите ще имат възможността лично да се срещнат с техните режисьори и сценаристи.

В Държавна опера – Русе ще бъде премиерата на „Процесът Мерилин Монро“ – камерна опера от Роланд Баумгартнер. На 17 октомври в КДК от 19:00 ще се проведе КОНЦЕРТ ДЖАЗ УЧИЛИЩЕ с участието на Борис Петров и млади русенски джаз музиканти.

Последното събитие предвидено в рамките на есенния салон е откритото световно първенство по спортни танци WDSF WORLD OPEN RUSE 2014, на което ще гостуват спортни двойки, които са в топ 50 в света.